Idiotul util.

6 Mar

Sa ne intoarcem la falsa problema Schengen.Dar pana atunci o mica recapitulare.Romania si Bulgaria au fost in mod cert total nepregatite sa intre in UE. Primirea lor s-a facut din motive politice , fiind deja admise in NATO ca urmare a schimbarilor prioritatilor americane odata cu atacurile din 9/11,dar mai ales economice, marile concerne occidentale presand guvernele proprii din nevoia permanenta de noi piete de desfacere si nu numai.Am mai scris despre asta si nu mai reiau.Cateva probleme ii deranjau pe occidentali.Nastase fusese un bun negociator si destul de dificil pentru dansii cu toate ca si el facuse anumite concesii, nu putine si destul de importante, in favoarea distinsilor.Spre sfarsitul guvernarii se prefigura o presedintie Nastase fara drept de apel.Basca faptul ca a avut cel mai bun guvern post-socialism. Dar , mai ales, nu statuse in genunchi in fata lor.Si nici Nea Nelu.
In acelasi timp ultima parte a anului 2004 a adus cateva elemente interesante , ca sa nu le spun de-a dreptu’ dubioase. Presa zicea ca “draga stolo”era vazut cam des pe la ambasada  americana. Schimbarea la disperare a lui draga stolo cu base a fost o miscare mult prea gandita ca sa vina dinspre tabara nevolnicei aliante DA. Personajul fusese atent analizat de “prietenii stiu de ce!”.Ce-i drept, avea potential.Baietii stiau exact ce facuse la Rouen. Stiau ca atunci cand fusese ministru al transporturilor se opusese construirii de autostrazi exact intr-o perioada cand toate celelalte tari se straduiau cu disperare sa le faca .Nemaivorbind de prestatia de la Primaria Bucuresti. Asa ca le-a picat precum o para malaiatza urcarea lui pe tronul Romaniei. Asteptarile nu le-au fost inselate.Afacerea “rapirea din Iraq” a putit din start.Ceva ce a adus simpatie pentru romani in prima instanta s-a transformat in cu totul altceva in scurt timp. A urmat fuga lui Omar Haysam si cedarea averii preacinstitului doctor Yasin. Apoi obsesia cu alegerile anticipate si startul razboiului, aparent fratricid, cu Tariceanu. Dar, mai ales din punctul meu de vedere, afacerea Bechtel.Pornita pe vremea lui Nastase ca un fel de tain(vorba impricinatului) dat americanilor pentru NATO.Cel putin asa se sustinea in media. In 2005 “presidentte”-le se hotaraste sa blocheze proiectul ,deci s-a luat o pauza de vreo  un an jumate, pe motiv ca tre’ renegociat.Asa de bine a fost renegociat de ministrul cu freza de boldean al transporturilor incat s-a inregistrat cel mai mare pret final pe km de autostrada din istoria omenirii, s-au platit penalizari uriase si dupa atatia amar de ani am ramas si batuti si fututi si cu banii luati.A, era sa uit, si cu 50 km autostrada care porneste si ajunge nicaieri. In final un superghesheft pentru americani.
Neavand autostrazi nu am putut atrage decat acele investitii care erau super rentabile pentru democratici si mai deloc castigatoare pentru noi, cu cateva exceptii notabile.Sa nu se inteleaga cumva ca nu i-as acorda taricelului importanta cuvenita in acest proces.Dar nu el a fost vioara-ntai. A urmat apoi mirajul Schengen, un fel de undita cu un morcov si paie tinuta in fata magarului. Si, ca o incununare apoteotica a misiunii sale, urletele despre lovitura de stat trase atat de reintromisionat cat si de morticia + corul de jigodii de presa straine bine furajate cu fonduri de Patapievici prin ICR . Ori cum dracu’ sa primesti intr-un spatiu al elitelor, al democratiei impinsa spre absolut, al bunastarii sustinuta de click-uri de mouse prin care se transferau sume fabuloase ce din coada sunau pentru o super protectie sociala pe care domnii capitalisti n-ar recunoaste-o nici in ruptul capului, a unor salbatici din estul Europei care , fie vorba intre noi, nu prea au avut ce cauta nici in 2007 numai daca ne uitam la cifrele care arata cate closete sunt in spatele curtii in Romania( si in Bulgaria) raportate la numarul de gospodarii.Si daca n-ar fi fost de ajuns activitatea reintromisionatului i-au mai dat o mana de ajutor si acei cetateni romani cu fuste cretze si palarii largi pe cap.
Concluzia e ca distinsilor occidentali nu le-a pasat de democratie in Romania, de drepturile omului, de statul de drept si de alte cacaturi poleite in vorbe mari, sforaitoare.  Le-a pasat foarte tare, atat lor cat si alorlalte jigodii reprezentate de “ambasadorre”-le gitenstein , ca idiotul util sa nu plece.Sa ramana pana la capat, si daca se poate, si dupa aceea la butoane.Cu el in frunte nici vorba de Schengen, de ridicarea din genunchi , de bunastare, de demnitate in ultima instanta. Cu el romanii vor fi tot timpul confundati cu tiganii si asta nu o spun eu ci toate televiziunile si ziarele occidentale care atunci cand pomenesc de romani pun poze cu tigani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: