Despre drapel.

24 Mar

Am urmarit in aceste ultime zile, in masura timpului disponibil, diferitele reactii care au curs atat in media cat si pe diverse bloguri fata de fenomenul declansat de pustoaica patriota/nationalista. Incerc sa ignor reactiile unor imbecili  pe care nici “politic corecti” nu pot sa-i numesc oricat de indulgent sunt. Sau a exaltatilor care cer moartea cuiva indiferent de care parte s-ar situa ei. Vreau sa pornesc de la o tara mare cu o istorie relativ recenta. De fapt daca nu prea ai istorie incerci sa-ti fabrici una cat mai glorioasa. De SUA e vorba. La ei arborarea drapelului se face oriunde, oricand si cu  maxima ostentatie.Nimeni nu se basica de faptul ca este pus pe aproape absolut orice.Flutura in fata tuturor caselor de americani, foarte multi dintre ei avand cu totul alte origini decat cei care au debarcat de pe corabia “Mayflower”.Negrii americani tinuti in sclavie sute de ani , inca puternic discriminati in anumite state, il flutura cu multa mandrie. Propaganda americana extraordinar de eficienta reprezentata de industria de la Hollywood a facut ca acest steag sa fie fluturat aproape in toata omenirea. Lasand la o parte orice alte considerente cred ca principalul simbol al Americii este steagul dungat cu stele.Nu zgarie-norii, nu Chevrolet sau Ford sau orice alt element celebru care a aparut pe acel pamant.Daca ne mutam mai aproape putem vedea o importanta foarte mare acordata acestui simbol.Si in UK, si in Franta, Germania sau Turcia. Spre deosebire de ei incepand din primavara anului 1990 si continuand pana anul trecut noi am avut o retinere , un fel de jena de a ne arbora acest simbol national. In afara tarii este oarecum de inteles avand in vedere perceptia noastra de acolo.Dar in tara acest fapt nu mai e valabil.Si nu putem da vina numai pe politicieni pentru acest lucru.Nimic nu te impiedica pe tine  ca persoana privata. Vina politicienilor este ca nu au stimulat prin mijloacele pe care le detin o cultura a drapelului national iar asta sa nu insemne o cultivare a nationalismului agresiv sau a sovinismului.Situatia a inceput sa se schimbe odata cu campania Antenei de arborare a drapelului.Bineinteles,  a venit intr-un anumit context politic.Dar a prins si am ramas uimit de cat de multe steaguri am vazut pe balcoane, la geamuri sau te miri unde.
A respecta si  apara acest simbol national care vine de cateva sute de ani, de pe vremea lui Mihai Viteazu(unii sustin ca mai de mult) , este in opinia mea un fenomen normal intr-o tara normala.E drept ca noi nu suntem o tara normala pentru ca numai intr-o tara anormala unii isi pot bate joc de simbolurile noastre nationale fara a fi pedepsiti conform legilor in vigoare.Caci si Avram Iancu este un simbol national si un descreierat sovin l-a “spanzurat” in fata intregii tari. Numai intr-o tara anormala unii agata in mod sfidator un steag pe institutii oficiale ale statului in conditiile in care legea stabileste in mod clar ce fel de steaguri pot fi inaltate pe aceste cladiri.Mai mult, sunt si sustinuti de o guvernare cretina dintr-un stat vecin care ii incurajeaza prin arborarea pe propriul parlament.Refuz sa cred ca nu s-ar fi gasit o solutie normala si legala in ce priveste un simbol al unei comunitati etnice din tara noastra. Dar sovinismul unora dintre ei le intuneca judecata.Acelesi sentimente le-au intunecat judecata si in 1990 atunci cand i-au dat afara pe elevii romani din liceul Bolyai din Tg.Mures cu urmarile tragice care au urmat.
In acest context gestul elevei care si-a pus o bentita tricolora ca o reactie la sfidarile colegilor de alta etnie este un gest normal. A trai in propria ta tara dar minoritar intr-o anumita zona si tratat de la inaltimea sovinismului lor idiot si agresiv este o experienta traumatizanta. Cum traumatizant este sa fi singurul jucator de hochei roman dintr-o echipa”nationala” si sa fi batut in vestiar pentru asta.Si multe altele.Si atunci faci apel la singurul simbol pe care-l ai la indemana: drapelul national.Pe care pustoaica a avut curajul sa-l poarte.Sa retinem ca in primul rand e vorba de curaj in acea zona. Am vazut pareri cretine cum ca a fost incitata de parinti, ca a fost un gest necugetat, care a incitat.Adica purtarea simbolului national a ajuns motiv de rusine, de sfidare in propria tara.Adica steagul ros-alb-verde al udmr-ului nu este o sfidare la adresa statului roman?Eu bag sama ca nu este considerat asa daca de 23 de ani apare pe toate siglele lor.Pai daca acel steag agatat inclusiv pe sediul lor din Bucuresti nu este o sfidare de ce unii tampiti considera ca steagul romanesc este o sfidare in harcov?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: