Impotentul occident si tzarismul erect.

18 Mar
In entuziasmul anilor 89′-90′ reunificarea Germaniei a parut un act de reparare a unei mari nedreptati istorice, de a reface integritatea unui stat separat in mod artificial de rezultatul unui razboi de mult incheiat si cu ranile vindecate. Dar disolutia Yugoslaviei, spargerea ei pe bucati ,mai mari sau mai mici, a constituit exact opusul unui asemenea proces.Daca reunificarea Germaniei iesea din tiparele Conferintei de la Helsinki cu o modificare de frontiere fara a afecta alte tari decat pe cele doua rezultate din pacea de dupa ’45 disparitia  Yugoslaviei a fost cu totul altceva. Prin aparitia unor state precum Croatia sau Bosnia-Hertegovina anumite teritorii sarbesti inglobate in mod artificial de catre Tito in ele in dauna Serbiei(parerea lui Tito era ca o Yugoslavie puternica trebuie sa insemne o Serbie slaba.Fiind de facto o singura tara , desi federatie, nu a deranjat prea mult.Nemaivorbind ca atunci cand ai burta plina nu esti foarte atent la astfel de detalii). Simpla recunoastere a existentei a noilor state aparute pe trupul muribund al Yugoslaviei a insemnat  caducitatea Conferintei de la Helsinki. Deci a trecerii in derizoriu a unui principiu esential ce a guvernat Europa postbelica , anume inviolabilitatea frontierelor. A urmat separarea Cehoslovaciei dar in traditia lor pasnica  aceasta a fost de catifea. Dar incununarea apoteotica a trecerii in derizoriu a status-quo impus de sfarsitul razboiului si de Conferinta a fost ruperea provinciei Kosovo din trupul Serbiei, in nici un caz de catifea, acompaniata de toate porcariile pe care un occident+ SUA le-au putut face acestei tari. Si azi ma intreb de unde atata ura , chiar cu accente paroxistice din partea distinsei Madalina Albright, pentru aceasta tzarisoara.Oare chiar atat de rai sa fi fost ei? Sau a picat minunat pe scandalul produs de playboy-ul Clinton, scandal cu acoperire planetara ce trebuia deturnat intr-un fel sau altul.Una peste alta, s-a deschis cutia Pandorei.
Sa revin la Ukraina si , mai ales, la ruperea urmata de alipirea Crimeei la Maica Rusia.Este evident faptul ca euromaidanul a fost incurajat de occident care, tot dansul, a transformat-o pe super corupta Timoshenko intr-o victima politica inocenta a regimului Ianukovici si a tinut gaia-matzu sa fie eliberata.Dar ce sa-i faci, justitia ucrainiana este politizata in schimb justitia basista nu .Personal asociez vizita in regiune a Victoritzei Nudelman cu escaladarea situatiei din Kiev. Este foarte adevarat ca intoarcerea cu 180 grade a lui Ianukovici exact in buza reuniunii de la Vilnius i-a scos din sarite pe ucrainienii care deja se visau cu vize de calatorie in UE dar, totusi, tot ei l-au ales pe Ianukovici dupa o guvernare dezastruasa Iuscenko-Timoshenko. Dar chiar si in situatia unei dizolvari a parlamentului, a unor alegeri anticipate si a unui referendum de demitere a lui Ianukovici rezultatele ar fi fost total incerte tinand cont de componenta etnica rusofona a estului si sudului Ukrainei.
In aceste conditii atitudinea occidentului de sprijin fatis a “maidanului” , de blocare a conturilor lui Ianukovici si a camarilei sale, de urale de satisfactie la ce se intampla acolo, denota un amatorism incredibil . Neurmat de plan clar de sprijinire economica si, hai s-o spunem p-a dreapta, chiar militar a partii prooccidentale denota mai mult:impotentza. Pentru ca asta e caracteristica definitorie a tristelor figuri care compun conducerea actuala a Uniunii Europene, aia cu statul de drept, cu democratia, cu justitia independenta , cu sustinerea pierderii de suveranitate concomitent cu un separatism feroce(vezi Van Rompuy)  si cu pizda mamii lor mai ce.
In contrapartida Rusia , cu un demn urmas al tzarilor dar si al secretarilor generali ai CC al PCUS,n-avea cum sa nu profite de enormele gafe comise timp de 20 de ani de cretinii vestici.Pentru ca ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Pentru ca daca nu-ti place ca Republica Autonoma Crimeea sa-si declare independenta nu trebuia sa lasi Kosovo sa faca asa ceva. Acum nimic nu-l mai impiedica pe Putin sa faca acelasi lucru si cu Transnistria sau cu alte regiunile estice rusofone ale Ukrainei. Dar nu e vorba doar de Putin asa cum fac spume la gura toti cei ce-si dau cu parerea pe la noi sau aiurea.E vorba de un popor intreg de 140 milioane de locuitori care-l sustin neconditionat si care nu s-au impacat nici o clipa cu noul lor statul de putere de mana a doua dupa ’90.Pentru ca expansionismul rusesc nu a disparut ci numai a fost o perioada in adormire.Iar tavalugul s-a pornit.Ce sa-i faci? Sa-i pui sanctiuni economice? Or sa rada in hohote rusii, la o vodca, atunci cand vor vedea cum vor face nemtzii frigul la iarna iar mertzanele lor vor ruginii in curtile fabricilor.Si nu numai ei. Sa nu uitam ca occidentalii se uitau unii la altii cand era vorba sa dea bani Ukrainei in timp ce Putin le-a trantit 15 miliarde euro pe masa ca la lautari.
Concluzia mea este ca Ukraina se va face praf si pulbere.Pe undeva nu e rau pentru ca , poate, vom profita si noi cu Bucovina de Nord.Rusii isi vor impinge granitele catre vest ceea ce nu-i prea bine .Im mod concret vom avea o granita la doi pasi pe malul stang al Nistrului.Daca ne-om uni cu Basarabia o sa avem granita directa. Dar cel mai important, orice se poate intampla de acum incolo.Dar occidentalii vor sta foarte linistiti si ne vor da sfaturi pretioase.Cam asa cum faceau cand domnitorii tarilor romane cereau sprijin in lupta contar turcilor. Sfaturi si binecuvantari.Bani ioc. Cauza din care noi suntem acum unde suntem iar ei au prosperat si au cladit catedrale ce se invart dupa soare.Dar n-ar recunoaste-o nici fututzi. Doar lenea si inapoierea ne-a facut pe noi sa fim mult in urma lor.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: