Scurta analiza geopolitica.

18 Aug

Romania se afla astazi in cea mai critica etapa a existentei sale postdecembriste din punct de vedere al suveranitatii si integritatii teritoriale. Incep cu un cliseu: in cea mai mare parte acest fapt se datoreaza jigodiilor care au condus tara dupa impuscarea Carmaciului. Nu numai ca au vandut tara pe nimic dar toate deciziile economice si politice cu adevarat relevante luate au fost in defavoarea tarii. O cascada de acte de tradare nationala , parte dintre dansele luate doar dintr-o dorinta de imbogatire prin orice mijloace, parte luate pur si simplu din prostie, ne-au adus in aceasta situatie. Cealalta parte, consistenta si ea, se datoreaza celor pentru care stam ca un os in gat in aceasta parte de Europa.Ei nu sunt putini si deghizati in aparatori ai democratiei, drepturilor omului si economiei de piata , ne-au ghidonat prin intermediul cozilor de topor spre aceasta fundatura unde ne aflam in momentul de fata.

Incep cu doua elemente extrem de importante care s-au petrecut si se vor petrece in perioada imediat urmatoare: devierea Turciei spre islamism si alegerile prezidentiale din SUA. Asa-zisa tentativa de lovitura de stat din Turcia si reactia unui imbecil ce se crede os din osul sultanilor, intruchiparea lui Suleiman pe pamant, a aruncat in aer echilibrul , si asa fragil, din aceasta parte a Europei. Totul asezonat cu o politica externa imbecila a Statelor Unite timp de aproape 8 ani de zile. Timp in care administratia americana avand-o exponenta pe Victoritza Nudelman s-a straduit din rasputeri sa reaprinda revolutia portocalie in Ukraina neinvatand absolut nimic din esecul lamentabil al celeilalte revolutii portocalii. Ca dovada am asistat la esecul la fel de lamentabil dar cu consecinte mult mai nefaste: pierderea Crimeei, iesirea de facto a estului Ukrainei de sub suveranitatea Kievului, activarea omuletilor verzi dar , mai ales, perplexitatea si impotenta unui occident care si in momentul de fata se freaca la ochi nevenindu-i sa creada. Occident care , existand precedentul Kosovo, nici nu prea mai are gura de vorbit.

Al doilea element:alegerile americane.Nu am o parere foarte buna despre madam Clinton dar daca iese Trump am bagat-o pe maneca.Omul si-a exprimat deschis intentia de a colabora negustoreste cu Putin si de a se pisha pe NATO in ansamblu si pe articolul 5 in mod deosebit.

Si acum trec la fondul problemei:o iesire enfanfare a Turciei din NATO si o alianta cu Rusia pe fondul pierderii acestei zone strategice de catre americani poate sa-l determine pe viitorul presedinte showman Trump sa-si bage picioarele in flancul sudestic al NATO. Nu-i mare scofala sa-si ia jucariile din Romania si sa plece. Scutul de la Deveselu? Banutzi de buzunar comparativ cu dimensiunea bugetului apararii SUA. Iar cu Europa Occidentala nici nu merita sa ne batem capul. Au fost facuti varza de valul migrator musulman si ingroziti de atentate. Edificatoare sunt imaginile cu “trupele speciale” frantzuzesti lunecand pe iarba si tirul care a stat pe promenada englezilor timp de 10 ore fara sa futa pe nimeni grija lui. Nu mai vorbesc de propaganda furibunda din UK indreptata impotriva romanilor ce da de inteles ca Brexit-ul se datoreaza tocmai faptului ca noi, romanashii, le-am imputzit minunata lor tzarisoara.

Privind la harta politica schimbata complet in jurul nostru, prezentata dealtfel cam de toate televiziunile, putem observa foarte lesne cum am ramas complet izolati si avand baza doar in americani. Ukraina va intra in curand complet sub papucul Moscovei,mult mai mult decat a fost pe vremea lui Ianukovici. Ma indoiesc ca rusii se vor opri pe aliniamentul actual.Nu vad ce-i impiedica sa faca un galop de sanatate si sa ocupe pana la Odessa facand jonctiunea cu Transnistria. Ungaria de mult se pupa-n bot cu Putin iar bulgarii i-au tras o tzeapa de zile mari tantalaului Klaus-Viteza. Iar o Serbie revansarda a anuntat manevre militare cu Rusia.

Imi amintesc ca in urma cu aprox un an,un an si ceva, un individ ce era prezentat ca apropiat de Putin a aruncat la vrajeala invitatia ca Romania sa se uneasca cu Basarabia. Imediat un ungur cu fonctzie mare n-a putut sa-si tina gura si s-a repezit sa spuna ca in acest caz Romania trebuie sa se federalizeze. Sa nu uitam ca in martie ’90 s-a incercat ruperea Transilvaniei. Nu le-a tinut atunci din varii motive: nu s-au rasculat toti ungurii din Ardeal, armata romana avea aproape 400.000 de soldati, era prea aproape de decembrie ’89, tactul si intelepciunea lui Iliescu, Dumnezeu stie mai ce. Dar in mod cert nu au renuntat la maretzul lor vis. Cu sprijinul entuziast al prea multor cozi de topor. Nici dupa 27 de ani nu avem autostrazi- in special o autostrada care sa lege vechiul regat de Transilvania. Nu avem sosele in general.Caile ferate sunt facute praf, se circula ca acum 80 de ani. Industria a fost rasa de pe suprafata pamantului punandu-se in loc hypermarket-uri. 5 milioane de romani au plecat din tara iar natalitatea e in cadere libera. Sistemul de sanatate publica este praf si pulbere. Ca sa nu mai vorbim de MRUnguent ce cu de la sine putere a cedat patrimoniul fundatiei Gojdu. Apropo, cam a ce seamana numirea unuia ca MRU la conducerea SIE si a lu’ Helvig la SRI?  Dar primirea in plic a numirii fainoshagului Ciolos ? Sau primirea de catre ultimul, tot in plic, a unor nume ca Guseth, a topmodelului la sanatate, a lu’ madam Pruna la justitie? A lui Ghinea, pupator de Moni Mandela la fonduri europene sau a celui ce nu da drumu’ la subventii in agricultura?

In concluzie, daca Turcia nu revine la calea cea dreapta, aia a lu’Ataturk- intr-un fel sau altul, iar America , singurul nostru sprijin in momentul de fata, o deraiaza viitorul nu suna deloc bine pentru noi. Deocamdata ma opresc aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: