Concluzie.

10 Sep

Incep cu zicerea lui Putin pe care foarte multi “analisti” au interpretat-o in fel si chip , unii chiar isterico-alarmist:”“Dacă cineva doreşte să înceapă să revizuiască rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, ei bine, haideţi să încercăm să dezbatem subiectul. Dar atunci trebuie să dezbatem nu numai subiectul Kaliningrad ci întregul ansamblu, începând de la partea estică a Germaniei până la Liov, care a făcut parte din Polonia, şi tot aşa. Există de asemenea subiectul cu Ungaria şi România. Dacă cineva vrea să deschidă Cutia Pandorei (…), mergeţi înainte.(…)”(sursa Mediafax).
Putin s-a referit limpede la Tratatul de Pace de la Paris din 1947 care stabilea aceste granite.Ele au fost trasate de catre invingatori si nu a contat ca anumite tari au luptat cu toate fortele disponibile impotriva Germaniei chiar daca ele fusesera efectiv sterse de pe harta, vezi cazul Poloniei. Odata intrata in sfera de influenta a URSS a fost pur si simplu abandonata de cei care au profitat de eroismul polonezilor din exil. Una peste alta, de frica lui Stalin, le-au intors pur si simplu curul.
Acum sa vedem cam ce s-ar intampla daca Romania ar dispare de pe harta indiferent prin ce metode: spargerea in trei tzarisoare sau livrarea Transilvaniei catre o Ungarie sovina si iredentista.Pai cam s-ar deschide cutia Pandorei , vorba lui Putin.Ungaria ar avea pretentii si fata de Slovacia, Croatia si Serbia, fiecare dintre acestea avand teritorii care, odata, au apartinut Ungariei Mari , parte a dualismului Austro-Ungar. Apoi sa nu uitam de Germania care, pe langa teritoriile estice inglobate Poloniei si invocate de acelasi Putin, mai are niste teritorii pe care le disputa cu Franta:Alsacia si Lorena. Pe mine asa-zisa prietenie, reconciliere istorica franco-germana, nu ma impresioneaza. O Germanie extrem de puternica economic poate deveni peste noapte extrem de puternica militar, vezi evolutia dupa venirea la putere a lui Hitler. Iar Franta nu-mi creaza deloc impresia unui stat puternic.Nici economic nici militar.
Cateva cuvinte  despre Serbia: este un stat umilit si, asa cum ii cunosc eu pe sarbi, extrem de revansard. O eventuala conjunctura favorabila Rusiei si nefavorabila nevolnicelor state NATO ii va determina sa-si recupereze teritoriile pierdute in urma asaltului occidentalo-american.In cel mai bun caz se va crea o Serbie Mare. Si o Croatie extrem de mica.
Nevolnicia NATO care, eventual, ar permite o faramitzare a Romaniei in ciuda Tratatului de la Paris va determina o ofensiva a Rusiei pe multiple fronturi. Atat ca razboi hibrid cat si ca implicare directa intr-o eventuala tentativa a Serbiei de a-si recupera teritoriile. Una peste alta, o modificare a granitelor Romaniei va duce la declansarea unui razboi cu consecinte devastatoare. Disparitia unui stat national , Romania, ar reprezenta cu totul altceva decat dezmembrarea unei federatii precum cea Yugoslava, stat multietnic fara discutii. Exact cum a spus si Putin, s-ar pune sub semnul intrebarii intreg mecanismul statuat de Tratatul de Pace. Cu consecinte nu numai in Europa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: