Romania “de la frontera”.

26 May

Caderea comunismului si implicit a cortinei de fier a gasit occidentul intr-o perioada de maxima prosperitate. Nu numai ca Germania s-a reunificat dar Uniunea Sovietica a intrat in disolutie. Gorbaciov , desi a supravietuit puciului , dispare la scurt timp datorita incetarii existentei Uniunii Sovietice.  Dar cele mai benefice evenimente pentru occident au fost aparitia noilor state independente si preluarea puterii de catre Eltin. Acesta din urma a pastorit o perioada de transformare a Rusiei dintr-o mare putere mondiala intr-o putere regionala in cel mai bun caz. Pe acest fond “democratiile occidentale” s-au putut ocupa in liniste de faramitzarea estului fost comunist. Prima data au incercat cu Romania in ’90 la dar , din varii motive la care m-am mai referit , nu le-a iesit. Atunci si-au indreptat atentia asupra Yugoslaviei unde le-a iesit cu brio si cu mult sange. Reusita , dar de catifea, a fost si dezmembrarea Cehoslovaciei. De Polonia nu s-au atins datorita Papei dar si a specificului etnic al acesteia .Bulgaria, o unghie pe harta, n-a contat. De Ungaria nici vorba sa se atinga pentru ca ei urmau sa fie samantza de scandal iredentisto-revizionist a zonei. Cel mai mult le-a placut sa transforme intr-o zona cenusie Romania si Bulgaria.Una peste alta , s-a configurat o zona-tampon intre Vestul prosper si o Rusie impotenta si debusolata.
Aceasta stare de beatitudine a luat sfarsit odata cu retragerea betzivanului Eltzin si instalarea noului presedinte Putin. Omul nu facea nici un secret din faptul ca dorea revenirea la gloria de odinioara. Chestiunea asta asezonata cu 9/11 a determinat minunatul occident sa reconsidere amaratele state estice. Mai bine sa le ai in NATO decat sa treaca rusii prin ele ca prin branza.
M-am tot intrebat de ce mama dreacului nu se construiesc autostrazi in Romania, mai ales in afara arcului carpatic. De ce Coldea il amenitza cu toate cele pe Ponta daca indrazneste sa faca o autostrada de la Comarnic pana la Brasov, deci sa treaca muntii. Oare nu cumva din aceiasi cauza din care Ceausescu n-a vrut, anume sa nu poata rusii patrunde prea usor? Ghinion, Nastase a facut Autostrada Soarelui.Asta a legat, exceptand portiunea centurii Bucurestiului, Constanta cu Pitestiul si mai era un lat de palma pana la Sibiu. Inca o data ghinion, Nastase a fost eliminat cu executare. Aviz amatorilor!!
Odata cu ocuparea Crimeei de rusi NATO  s-a trezit cu granitza la 150km de litoralul romanesc , mai ales de portul Constanta si de capatul autostrazii. Probabil din aceasta cauza tancurile americane au fost dizlocate la Kogalniceanu si nu in alte zone mai propice antrenamentelor cum ar fi poligoanele de la Smardan sau Cincu.
In ziarul Academia Catavencu, ala de pe vremuri, exista o rubrica , ceva genul: “O viata pentru o idee. Fixa.”Cam asa pot sa caracterizez, pe scurt, gandirea lui Ilie Serbanescu. Omul are perfecta dreptate, suntem condusi de proprietari, de corporatiile straine cu sedii in tari UE si NATO.Ce-i drept, cu largul concurs al unor cozi de topor , altfel spus tradatori de neam si de tara, Lor le convine de minune ca Romania sa fie o piata de desfacere si o furnizoare de forta de munca ieftina si destul de bine calificata. Dar si sa fie o zona-tampon care sa intarzie suficient de mult o eventuala ofensiva ruseasca pana la momentul in care ei sa-si adune fortele. Romania este ideala. Nu are drumuri, ca sa nu mai vorbim de autostrazi.Acestea din urma nu trec muntii PRIN NICI UN PUNCT. Caile ferate sunt varza. Iar Carpatii reprezinta o bariera naturala redutabila. Cam asa vad eu faptul ca, desi s-au pompat sume fabuloase in infrastructura, rezultatele sunt zero barat.Din acelasi motiv marea majoritate a investitiilor straine, indeosebi din zona germanica, s-au facut in Transilvania unde se construiesc autostrazi Este adevarat, exista si exceptii notabile mai ales in aria Bucuresti-Ploiesti-Pitesti. Dar este evident ca zona Moldovei a fost evitata aproape in totalitate.
In concluzie, rolul harazit noua este de tara  “de la frontera”. Oare va reusi noua guvernare , pe fondul schimbarii viziunii Americii, sa schimbe ceva din chestiune? Vom vedea!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: